Wake Up Street: Η πρωινή γυμναστική στην Αθήνα γίνεται must

 Reportage • Όλια Ιωάννου Photography • Ιωσήφ Αλεξιάδης

Οι Wake Up Street είναι η παρέα που μας παρακινεί να σηκώθούμε από τα κρεβάτια μας νωρίς το πρωί, κάθε Τετάρτη, για δωρεάν γυμναστική, στα πιο όμορφα φυσικά spots στο κέντρο της πόλης μας – και όχι μόνο. Πληροφορηθήκαμε, μέσω της σελίδας τους στο facebook, το σημείο που θα συγκεντρώνονταν και στις 6:25 ήμασταν μαζί με άλλα 35 περίπου άτομα μπροστά από το άγαλμα του Καραϊσκάκη, απένταντι από το Καλλιμάρμαρο. Εντύπωση μου έκανε η καλή διάθεση, οι φωνές και τα γέλια του κόσμου που μας παρέσυρε στην κεφάτη ατμόσφαιρα της ομάδας. Ανάμεσά τους ο Ορέστης και ο Δημήτρης, οι άνθρωποι  που δημιούργησαν το κίνημα Wake Up Street το οποίο μετράει ήδη ένα χρόνο ζωής και αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς . Αφού μας εξήγησαν το πρόγραμμά τους και την διαδρομή τρεξίματος στον Εθνικό Κήπο ξεκίνησε η προπόνηση αλλά και το δικό μας τρέξιμο για την φωτογράφιση, το τρέξιμο των… παπαράτσι όπως μας λέγανε χαριτολογώντας τα παιδιά.

DJ3A0167

DJ3A0055

DJ3A9962

Στο πιο κεντρικό πάρκο της Αθήνας, το πρωινό τρέξιμο είναι μαγεία. Ο Εθνικός Κήπος και το Ζάππειο είναι μια έκταση 160 στρεμμάτων. Αρκετό πράσινο, μονοπάτια με χώμα και μεγάλη ποικιλία διαδρομών. Ο ήλιος μόλις έχει ξεπροβάλει, σε κάποια σημεία η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που δεν αφήνει τις ηλιαχτίδες να περάσουν. Η σιωπηλή γοητεία του δασικού πάρκου  έχει απόλυτα ευεργετική επίδραση πάνω μου και ήδη έχω ξεχάσει ότι βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας. Το μισάωρο τρεξίματος τελείωσε, το επόμενο μισάωρο της προπόνησης λαμβάνει χώρο μπροστά από το Ζάππειο. Βαθιά καθίσματα σε ζευγάρια για ένα λεπτό και μετά στη θέση σανίδα με μουσική υπόκρουση dupstep – ναι ο Ορέστης έχει φέρει και ηχειάκι. Οι δυναμικές ασκήσεις τελειώνουν με χειροκρότημα και ξεκινούν οι διατάσεις  με πιο χαλαρή μουσική. Στο τέλος ο κύκλος με την ομαδική φωτογράφιση για το facebook  και μετά όλοι για πρωινό με φρούτα, δημητριακά – ευγενική χορηγία της καφετέριας – στο πιο κοντινό café.

DJ3A0120

DJ3A9984

DJ3A0035

Δίπλα μου κάθεται η Παναγιώτα και πιάνουμε συζήτηση. Ξεκίνησε να τρέχει με την παρέα του wake up street πριν από 4 μήνες και από τότε δεν έχει χάσει ούτε μια Τετάρτη, δεν είχε ασχοληθεί πότε πριν με την άθληση. «Έχουμε γίνει μια παρέα με τα παιδιά και μου αρέσει πολύ… έχω δει βελτίωση στην φυσική μου κατάσταση έχω πλέον περισσότερη αντοχή και γενικότερα τις Τετάρτες μετά υπάρχει ενέργεια όλη την υπόλοιπη μέρα.»

DJ3A9936

Ο Ορέστης Παβατζόγλου από τον χώρο του μποξ και ο Δημήτρης Σαμαράς από τον χώρο του ποδοσφαίρου έγιναν φίλοι μέσω του αθλητισμού. Η πρωτότυπη ιδέα τους που προωθεί την πρωϊνή γυμναστική γεννήθηκε μια μέρα που συναντήθηκαν για να πάνε για αναρρίχηση.

DJ3A0177

Δ. Σαμαράς: «Είναι ένα πρότζεκτ που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου στην Αμερική, στην Ευρώπη όχι ακριβώς ίδιο με το δικό μας αλλά κάτι αντίστοιχο. Η ώρα που έχουμε επιλέξει, το 6.30, δεν το κάνουμε επειδή είμαστε τρελοί, η σκέψη ήτανε να γίνεται πριν την δουλειά του καθενός  και να βάλει ο κόσμος την γυμναστική σαν την πρώτη δραστηριότητα της ημέρας του.»

Ο. Παβατζόγλου: «Μας ενδιαφέρει και προσπαθούμε όλο αυτό να μην είναι απρόσωπο, κυνηγάμε πιο πολύ την κοινωνικοποίηση δηλαδή. Μετά από την γυμναστική θα πιούμε όλοι μαζί καφέ, θα κανονίσουμε αγώνες. Στόχος μας είναι να καταφέρει κάθε γειτονιά μέσα από μας να φτιάξει κάτι αντίστοιχο, το οποίο να γίνεται παράλληλα με το δικό μας.»

Δ. Σαμαράς: «Προσπαθούμε να το κάνουμε παρεϊστικο, ώστε ο ένας να τραβάει τον άλλον, να μην είναι βαρετή η γυμναστική. Στο γκρουπ μας έρχονται από μαθητές λυκείου πριν το σχολείο μέχρι άτομα ηλικίας 60 χρονών .»

Ο. Παβατζόγλου: «Το πρόγραμμα, όπως το έχουμε φτιάξει, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας ακολουθεί τον δικό του ρυθμό.»

Ποιές είναι οι διαδρομές που κάνετε;

Δ. Σαμαράς: «Έχουμε τρέξει  Φιλοπάππου, στο πέταλο στο Καλλιμάρμαρο, στον εθνικό  κήπο τρέχουμε συχνά και στο Φλοίσβο παραλιακά έχουμε τρέξει.»

Ο. Παβατζόγλου: «Γενικά ψάχνουμε μέρη που να είναι εύκολη η πρόσβαση στον κόσμο με συγκοινωνία, μετρό και  παρκάρισμα.»

DJ3A0068

Σχόλια από περαστικούς;

«Ότι είμαστε αργόσχολοι -το έχουμε ακούσει κι αυτό- ή δεν έχουμε τι να κάνουμε ή δεν έχουμε προβλήματα στη ζωή μας, προφανώς όλοι μας έχουμε προβλήματα δεν λέμε ότι το wake up street είναι η λύση αλλά σίγουρα είναι μια δραστηριότητα που σε βγάζει από το σπίτι, σε γυμνάζει, γνωρίζεις καινούργια άτομα, γίνεσαι μέλος μιας ομάδας και όλα αυτά προσφέρονται αφιλοκερδώς.»

DJ3A0065

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE