Η νέα γενιά καλλιτεχνών επιμένει με όσα διαθέτει: Μάνος Χρυσοβέργης

Interview  Όλια Ιωάννου

Μάνος Χρυσοβέργης, φωτογράφος

Την ώρα που στην σύγχρονη Αθήνα ο φωτογραφικός φακός καταγράφει κυρίως εικόνες και ιστορίες αλληλεγγύης, οι νέοι που ασχολούνται με την καλλιτεχνική φωτογραφία προσπαθούν να φτάσουν στον πυρήνα της Τέχνης τους. Ο Μάνος Χρυσοβέργης χρησιμοποιεί την ευφυΐα και την καλλιτεχνική του μαεστρία για να ξεδιπλώσει την βαθύτερη ιστορία που κρύβει ο κάθε άνθρωπος. Οι φωτογραφίες του είναι σκοτεινές, με έντονο κοντράστ και συχνά προκλητικές -καθώς του αρέσει να ξεπερνά τα όρια-. Δηλώνει ερωτευμένος με την Αθήνα και αν είστε φαν της underground αθηναϊκής μουσικής σκηνής, θα τον συναντάται συχνά στην πρώτη σειρά να χορεύει και, συγχρόνως, να απαθανατίζει με μοναδικό τρόπο την όλη ατμόσφαιρα.

«Τα τελευταία χρόνια έγινα πιο συγκεκριμένος σε αυτό που ζητάω και θέλω. Εξελίχθηκα κοινώς. Γνωρίζοντας ανθρώπους στο περιβάλλον τους άρχισα να δημιουργώ ιστορίες -κυρίως, αποτυπώνοντας αυτό που νιώθω-. Ωρίμασα καλλιτεχνικά μόλις τελείωσα το δεύτερο έργο μου -το οποίο είναι ημερολογιακού τύπου και έχει τίτλο «Μια φριχτή ομορφιά»-. Άυτη η δουλειά κινείται σε ένα πιο extreme πλαίσιο,  έχει να κάνει με εκφραστικά πορτραίτα ανθρώπων τραβηγμένα στο περιβάλλον τους, ασχολείται με την ομορφιά των ανθρώπων που προκύπτει μέσα από τα βιώματά τους, τις σχέσεις τους, το περιβάλλον στο οποίο ζουν, τι πιστεύουν για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Όλα αυτά, φυσικά, σε συνάρτηση με την εγγύτητα του φωτογράφου με το θέμα του.»

«Για να βγει το αποτέλεσμα που θέλω συζητάω με τον άλλο, προσπαθώ να τον πλησιάσω, να κερδίσω την εμπιστοσύνη του, έτσι ώστε να πέσουν οι τοίχοι και οι άμυνες του και να ακούσω τις βαθύτερες ιστορίες του. Πολλούς τους βγάζω και γυμνούς. Επίσης, κάποιους τους έχω βγάλει την ώρα που κάνουν σεξ.»

«Αυτόν τον καιρό, είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις από την Τέχνη. Εγώ επιβιώνω κάνοντας μη καλλιτεχνική φωτογραφία, δουλεύω για διαφημίσεις, φωτογραφίζω για ηλεκτρονικά περιοδικά, κάνω πορτφόλιο ηθοποιών και βέβαια οικονομικά με βοηθάει και η οικογένειά μου γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Ωστόσο, συνεχίζω να δημιουργώ όπως και πριν, δεν άλλαξαν οι εμμονές μου, συνεχίζουν να είναι ανθρωποκεντρικές όπως όταν ξεκίνησα. Απλώς τώρα περιορίζομαι σε συγκεκριμένα μέρη, δεν πολυταξιδέυω και δεν βγάζω λεφτά από τις εκθέσεις – πολύ σπάνια. Το κοινό πλέον στις εκθέσεις δεν αγοράζει, συνήθως έρχεται απλώς να δει. Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Μάλιστα βλέπω και πολλούς να βγάζουν φωταγραφία τις φωτογραφίες, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι του άρεσε σ’ αυτή την εικόνα, κάτι του κέντρισε το ενδιαφέρον – για να θέλει να την κρατήσει.»

xxx

«Μέσα  στον  χρόνο γίνονται δυο ή τρεις εκθέσεις ομαδικές, τώρα μπορεί να  εκθέσεις σε μπαρ μέχρι  σε μουσείο βεβαια δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι καλά. Πάντως βλέπω σήμερα να βγαίνουν λίγα αλλά καλά πράγματα στην καλλιτεχνική φωτογραφία που όντως έχουν να πουν κάτι. Το Athens Photo Festival  είναι ένας καλός  θεσμός  που γίνεται τα τελευταία χρόνια και γίνεται όλο και καλύτερος , εκεί βλέπω δουλειές που μου αρέσουν και που  ν’αξίζουν τον κόπο. Επίσης το depression art που έγινε στο μουσείο Μπενάκι ήταν ήταν μια έκθεση που είχε να κάνει με την κρίση και πως οι φωτογράφοι την βιώνουν.  Πήραν μέρος πολλοί νέοι φωτογράφοι και μολονότι είμαι  δύσκολος κριτής -όταν έχει να κάνει με την φωτογραφία- εκεί είδα δυο, τρεις καλούς νέους  φωτογράφους που μου άρεσαν  ενώ προκρίσης  σπάνια έβλεπα κάτι αξιόλογο. Υπάρχουν καλοί φωτογράφοι που αν και υποφέρουν με την γενική κατάσταση που επικρατεί καταφέρνουν να πουν πράγματα. Mια  πολύ καλή κίνηση στην φωτογραφία τα  τελευταία χρόνια  είναι ένα ελληνικό  διαδυκτιακό περιοδικό το Coil Magazine που βασίζεται στην παρουσίαση contemporary φωτογραφικών έργων από διάφορους καλλιτέχνες, καταξιωμένους και νεότερους. Αυτό το τρέχουν δυο παιδιά με πολύ μεράκι αλλά το γεγονώς ότι  κάθεται ο άλλος  και βάζει τόσο χρόνο και ψάχνει και έχει και κριτήρια για να προωθήσει κάτι -δεν προωθεί απλά ό,τι βλέπει- είναι αξιόλογο . Λεφτά δεν βγάζουν από αυτό, το κάνουν καθαρά από την αγάπη τους στην τέχνη.»

emma_2ii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE